Konserwowane ogórki w japońskim stylu kyuri-asa-zuki
Składniki:
-3 średniej wielkości ogórki,
-2 łyżki soli,
Marynata:
-1 łyżeczka drobno siekanego imbiru,
-1/2 łyżeczki sikanej papryczki chilli,
-1 łyżka cukru palmowego,
-2 łyżki sosu sojowego,
-100ml octu ryżowego czerwonego lub białego,
-1/2 łyżeczka oleju sezamowego.
Ogórki dokładnie myjemy, obcinamy końcówki i kroimy je na 5cm odcinki. Wałeczki kroimy wzdłuż na cztery części i wykrawamy nasiona. Tak przygotowane ogórki solidnie solimy solą i odstawiamy na min 1 godzinę. Po tym czasie płuczemy je pod bieżącą wodą i mocno odciskamy z nadmiaru wody. Składniki marynaty łączymy i mieszamy aż rozpuści się cukier. Ogórki wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy marynatą. Odstawiamy je na przynajmniej 1 dobę.
Po tym czasie gotowe są do spożycia. Podajemy posypaną ziarnami sezamu jako dodatek do innych dań lub jako przystawkę. Możemy przechowywać je do kilku tygodni w lodówce.
Smacznego.
|