GRILLOWANY KALMAR W STYLU ŚRÓDZIEMNOMORSKIM
GRILLOWANY KALMAR W STYLU ŚRÓDZIEMNOMORSKIM
GRILLOWANY KALMAR W STYLU ŚRÓDZIEMNOMORSKIM
Składniki farszu:
-3 szklanki gotowanego ryżu jaśminowego,
-paczka młodego szpinaku usmażonego z czosnkiem
-200g pancetty lub wędzonego polskiego boczku pokrojonego w drobną kostkę,
Składniki sosu:
-1 puszka pomidorów ok. 400g
-1 cebula pokrojona w drobną kostkę,
-1 łyżeczka siekanego czosnku
-sos sojowy, mielony pieprz i cukier.
Aby spokojnie przygotować kalmary do grillowania na początku warto zająć się przygotowaniem sosu pomidorowego. Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy cebulę i czosnek na złoty kolor. Dodajemy pomidory i smażymy aż się rozpadną a sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i pieprzem. Gdy pomidory okażą się zbyt kwaśne można sos lekko dosłodzić. Oczyszczone i dokładnie umyte kalmary nacinamy z każdego boku w kilku miejscach na głębokość ok. 3-4cm. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy. Sprawdzamy jego smak i w razie konieczności przyprawiamy. Nadziewamy farszem tuby kalmarów do 3 objętości. Zamykamy koniec wykałaczką.
Nie nadziewamy kalmarów ciasno z tego powodu, że jego mięso pod wpływem gorąca kurczy się i może pęknąć. Smarujemy powierzchnię kalmarów oliwą i wykładamy je na bardzo mocno rozgrzany grill. Grillujemy na złotobrązowy kolor.
Gotowe kalmary kroimy na desce w plastry i wykładamy na talerz. Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym.
Smacznego


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.