GRILLOWANY BAKŁAŻAN
Grillowany bakłażan z sosem miso.
 
Bakłażana obieramy ze skórki co dwa centymetry tworząc podłużne paski. Zabieg ten, oprócz walorów estetycznych, ma za zadanie niedopuszczenie do kurczenia się skórki podczas pieczenia. Bakłażana kroimy na 1,5 cm plastry. Plastry solimy, aby wydobyć goryczkę i odstawiamy na 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos miso składający się z:
-5 łyżek mirinu,
-5 łyżek sake,
-3 łyżek pasty miso,
-2 łyżek cukru
-1 łyżeczki oleju sezamowego.
Wszystkie składniki doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aż rozpuści się cukier. Krótko gotujemy i odstawiamy  do wystygnięcia.
Plastry bakłażana  myjemy pod bieżąca wodą spłukując  sól i kropelki z gorzkim sokiem. Suszymy na ręczniku papierowym.  Jedną stronę bakłażana nacinamy w 8-10 mm kratkę. Smarujemy oliwą i kładziemy na rozgrzanego grilla.
Opiekamy z dwóch stron na złoty kolor. Wykładamy na talerz i smarujemy naciętą stronę  bakłażana gęstym sosem miso.
Podajemy posypanego prażonym sezamem. 
Smacznego.


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.