Grillowany bakłażan z sosem miso.
Bakłażana obieramy ze skórki co dwa centymetry tworząc podłużne paski. Zabieg ten, oprócz walorów estetycznych, ma za zadanie niedopuszczenie do kurczenia się skórki podczas pieczenia. Bakłażana kroimy na 1,5 cm plastry. Plastry solimy, aby wydobyć goryczkę i odstawiamy na 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos miso składający się z:
-5 łyżek mirinu,
-5 łyżek sake,
-3 łyżek pasty miso,
-2 łyżek cukru
-1 łyżeczki oleju sezamowego.
Wszystkie składniki doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aż rozpuści się cukier. Krótko gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Plastry bakłażana myjemy pod bieżąca wodą spłukując sól i kropelki z gorzkim sokiem. Suszymy na ręczniku papierowym. Jedną stronę bakłażana nacinamy w 8-10 mm kratkę. Smarujemy oliwą i kładziemy na rozgrzanego grilla.
Opiekamy z dwóch stron na złoty kolor. Wykładamy na talerz i smarujemy naciętą stronę bakłażana gęstym sosem miso.
Podajemy posypanego prażonym sezamem.
Smacznego.
|