KREM Z DYNI W CURRY
KREM Z DYNI W CURRY
Smaczna i rozgrzewająca zupa-krem z dyni z mlekiem kokosowym i żółtym curry.
Aby otrzymać 2,5 litra tej wspaniałej zupy potrzebujemy:
-jedną 3-4 kilogramową dynię,
-4 łyżki bulionu wołowego,
-50g żółtego curry,
-0,5 litra mleka kokosowego,
-3 papryczki chilli,
-1 łyżkę stołową siekanego imbiru.
Dynię kroimy na większe kawałki. Usuwamy miąższ z pestkami i obieramy ze skóry, a następnie kroimy ją w dużą kostkę. W garnku 5l na klarowanym maśle podsmażamy imbir, chilli i żóltą pastę curry.
Dynię wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy bulion wołowy.
Gotujemy aż dynia będzie miękka i woda zredukuje się o połowę. Garnek odstawiamy, aby zupa lekko się schłodziła. Miksujemy blenderem na gładką masę, możemy wszystko jeszcze przetrzeć przez sito aby otrzymać idealnie gładką konsystencję. Krem doprowadzamy do wrzenia i dodajemy ostatni składnik- mleko kokosowe. Szybko mieszamy aby mleko nam się nie zwarzyło. Podajemy z prażonymi ziarnami dyni. Smacznego.
 


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.