RYŻ DO SUSHI
Dobrej jakości i prawidłowo przygotowany ryż jest podstawową przygotowania smacznego sushi. Na początku odmierzoną ilość ryżu moczymy około 30 minut w zimnej wodzie. Po tym czasie odlewamy wodę i kilkukrotnie płuczemy ryż aż woda będzie klarowna.
Umieszczamy odsączony ryż w naczyniu elektrycznym do gotowania ryżu lub w garnku o grubym dnie ze szczelną szklaną pokrywką. Jeżeli instrukcja na opakowaniu nie mówi inaczej to do garnka nalewamy 1,5 części wody na jedną część ryżu. Na wierzch możemy położyć kilka kawałków kombu. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy gaz i gotujemy ryż 15 minut do momentu aż woda zostanie przez niego wchłonięta.
Po tym czasie ściągamy garnek z palnika i pozostawiamy ryż pod przykryciem jeszcze 10 minut. Pamiętajmy że podczas tych czynności pod żadnym pozorem nie zaglądamy pod pokrywkę. Wykładamy ugotowany ryż do drewnianej miski zwanej przez Japończyków hangiri. Miskę możemy zastąpić z powodzeniem plastikowym pojemnikiem lub ceramicznym. Skrapiamy ryż specjalnym octem do sushi w ilości 3 łyżki stołowe na 1 szklankę użytego ryżu przed gotowaniem.
Delikatnie przy pomocy drewnianej lub plastikowej łopatki mieszamy ryż, uważając żeby nie uszkodzić ziarenek.
Możemy go wachlować aby przyspieszyć proces studzenia. Jeżeli ryżu nie użyjemy zaraz po przygotowaniu, należy do przechowywać wchłodnym miejscu, przykryty wilgotną ściereczką. 


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.