RAMEN MISO
RAMEN MISO
RAMEN MISO
Rewelacyjna, smaczna i bardzo japońska zupa - ramen miso.
Składniki dla czterech osób:
-1,5 litra bulionu drobiowego,
-1 łyżeczka siekanego imbiru,
-1 łyżeczka siekanego czosnku,
-3 łyżki białego prażonego sezamu,
-2 łyżki sosu sojowego,
-1 łyżka cukru palmowego,
-2 łyżki oleju sezamowego,
-3 łyżki jasnej pasty miso,
-150g kiełków fasoli mung,
-1 pierś z kurczaka marynowana w 2 łyżkach sosu sojowego,
-2 łyżki pasty chilli w oleju sojowym.
-5g suszonych wakame namoczonych w wodzie,
-200g makaronu pszennego ramen,
-100g pasków bambusa,
-4 gotowane na miękko jajka,
-cebulka dymka pokrojona w cienkie plasterki,
-świeża kolendra.
Kawałki kurczaka pokrojonego w podłużne kawałki o wielkości ok. 1x1x5cm i wcześniej marynowanego w sosie sojowym smażymy na oleju. Gdy mięso się zetnie  dodajemy pastę chilli w oleju sojowym. Smażymy jeszcze ok. 3 minuty aż kurczak będzie miękki. Dokładamy kiełki fasoli z puszki lub świeże i krótko podsmażamy.
Odstawiamy mięso i zajmiemy się tym, co nada tego tajemniczego smaku naszej zupie. Jest to pasta sezamowa, której przygotowanie zaczynamy od rozgniecenia ziaren sezamu w moździerzu. Zgnieciony sezam przekładamy do dużej miski i łączymy z cukrem, olejem sezamowym i sosem sojowym.
Tak przygotowaną pastę zalewamy wrzącym bulionem drobiowym, jednocześnie energicznie wszystko mieszamy. Przelewamy otrzymany płyn do garnka i przez sito przecieramy pastę miso.
Nie gotujemy otrzymanego wywaru. Do dużych misek nakładamy ugotowany makaron. Zalewamy go wywarem. Na środku miski układamy mięso z kurczaka tak aby wystawało nad powierzchnię zupy. Dokładamy jeszcze dwie połówki jajka, glony, paski bambusa, dymkę i kolendrę. Podajemy natychmiast. 


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.