ŚWIEŻE OSTRYGI
ŚWIEŻE OSTRYGI
ŚWIEŻE OSTRYGI

Ostrygi powinny być transportowane i przechowywane w drewnianych skrzyneczkach obłożone morszczynem. Nie powinny być otwarte (a nawet lekko uchylone!), wtedy jest ona martwa i niejadana, może wręcz zaszkodzić. Płyn znajdujący się w muszli musi być jasny i lekko klarowny.

Zamknięte ostrygi myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Aby otworzyć ostrygę musimy położyć ją wypukłą częścią na dłoni osłoniętej ściereczką. Znajdujemy miejsce połączenia dwóch połówek muszli. Wsuwamy tam specjalny nóż do otwierania ostryg lub mały, krótki, ale mocny nóż. Nie podważamy muszli od razu tylko próbujemy przesuwając nóż w prawo i lewo przeciąć mięsień łączący małż z muszlą. Gdy nam się to uda połówka muszli po lekkim podważeniu odłączy się sama od dolnej części. Pamiętajmy, aby cały czas muszlę trzymać na dłoni w poziomie aby płyn znajdujący się w ostrydze nam się nie wylał. Odcinamy mięsień mięczaka od dolnej muszli i całość układamy na półmisku z grubo pokruszonym lodem. Podajemy z ćwiartkami cytryny. Bezpośrednio przed spożyciem wyciskamy sok z cytryny na ostrygę. Smacznego  



Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.