Aby zrobić maki sushi które po przekrojeniu będą miały sympatyczną twarz misia, musimy przygotować kilka elementów jego pyszczka. Zaczynamy od przygotowania oczu, które wykonamy z arkusza nori wymiarach 9x5cm i kawałków posiekanej marynowanej tykwy. Układamy je na algę i zwijamy dwa wałeczki o średnicy ok. 6mm.
Nosek zwijamy z jednego kawałka nori o wymiarach 9x10cm a wypełnieniem będzie ryż i pasek tuńczyka lub łososia o średnicy ok. 6mm. Na arkuszu algi rozkładamy warstwę ryżu, zostawiając wolne miejsce po dwóch stronach. Na ryżu układamy pasek ryby i zwijamy wałek o średnicy ok. 2,5cm.
Aby poszczególne części twarzy naszego misia miały różne kolory, musimy część ryżu zabarwić na jasnobrązowy kolor. Do tego celu użyjemy 2 łyżki sosu ostrygowego, który wymieszamy z ryżem.
Z takiego ryżu wykonamy uszy z 2 kawałków nori (9x10cm) skręcając je w wałki o średnicy ok. 10mm. Mamy już przygotowane różne części misia, zatem czas na przygotowanie środkowej części jego pyszczka. Cały arkusz nori przecinamy na pół (9x20cm) i na jednym z nich na środku układamy zabarwiony ryż. Na jego środku w odstępie ok. 2cm układamy rolki imitujące oczy i przykrywamy je cienką warstwą ryżu.
Miedzy oczkami układamy wałek z noskiem i za pomocą bambusowej maty zwijamy rolkę, tak jak w przepisie na maki sushi.
Do drugiej połówki doklejamy jeszcze taki sam kawałek arkusza tak aby uzyskać pasek o długości ok. 9x30cm. Postępujemy podobnie jak przy wcześniejszej rolce, z tą różnicą, że na środku układamy biały ryż na który kładziemy rolki imitujące uszy misia. Nie nakładamy więcej ryżu tak jak przy pyszczku tylko między uszami kładziemy wcześniej przygotowaną rolkę z oczami i nosem.
Za pomocą maty zwijamy już ostatnią rolkę. Kroimy na plastry i podajemy.
|