Pla Pao to tajski sposób na grillowaną, aromatyczną rybę. Zanim położymy rybę na ruszt musimy ją odpowiednio sprawić i przyprawić a do tego potrzebujemy:
-oczywiście świeżą i wypatroszoną rybę, my użyliśmy dużą doradę,
-kilka sztuk trawy cytrynowej,
-kilka liści limetki,
-250g grubej soli morskiej,
-2 łyżki stołowe mąki pszennej.
Wnętrze ryby wykładamy liśćmi limetki a przez pysk wkładamy kilka traw cytrynowych. Odkładamy rybę do lodówki na 2 godziny.
Sól mieszamy z mąką i 2 łyżkami zimnej wody. Mieszankę rozkładamy równą warstwą na tacy. Kładziemy osuszoną ręcznikiem jednorazowym rybę na powierzchni soli i dokładnie obtaczamy.
Kładziemy rybę na gorący ruszt i po 5 minutach sprawdzamy stan skórki. Jeżeli jest brązowa przekręcamy rybę na drugą stronę.
Podajemy z pikantnym tajskim sosem do ryb i owoców morza. Smacznego
|