LA GALBI
LA GALBI
LA GALBI
La galbi to koreańskie danie, którego głównym składnikiem są grillowane na ogniu soczyste żeberka wołowe pocięte w plastry o grubości ok. 5-6mm, prawie równolegle wzdłuż kości. Tajemnica doskonałego smaku tego mięsa tkwi w niespotykanej marynacie, która składa się z:
-75ml jasnego sosu sojowego,
-75ml wina do gotowania mirin,
-50ml syropu kukurydzianego,
-1 łyżki oleju sezamowego,
-1 kwaśnego jabłka pokrojonego w ćwiartki,
-3 centymetrowego kawałka imbiru,
-4 ząbków czosnku.
Jabłko, imbir i czosnek miksujemy na gładką masę. W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty ze sobą. Plastry mięsa (500g) dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na 4 godziny.
Po tym czasie grillujemy mięso na dobrze rozgrzanym grillu węglowym. Możemy wraz z żeberkami położyć na ruszt wcześniej zamarynowane w jasnym sosie sojowym całe pieczarki. Pieczemy mięso po 5 minut z każdej strony.
Wykładamy je na talerz wraz z pieczarkami w towarzystwie wcześniej pokrojonych warzyw. Doskonale do tego celu nadają się takie warzywa jak: marchew, ogórek i papryka ostra (wszystkie pokrojone w słupki). Dobrego smaku doda też kimchi i pasta ssamjang. Kawałek mięsa oddzielonego od kości kładziemy na małym liściu sałaty wraz z warzywami, pieczarką i pastą. Zwijamy mały zielony rulonik, którego smak doskonale komponuje się z koreańskim soju.  


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.