Aby przygotować grillowanego kurczaka po filipińsku dla czterech osoby potrzebujemy:
-1 kurczaka podzielonego na cztery części,
-2 łyżki cukru trzcinowego,
-1 łyżeczkę mielonego czarnego pieprzu,
-4 cebulki dymki pokrojonej w plasterki,
-4 łyżki pokrojonego imbiru,
-4 łyżki pokrojonej trawy cytrynowej,
-4 łyżki pokrojonego czosnku,
-100ml sosu sojowego z kalamansji,
-50ml ketchupu z banana i chilli
-80ml 100% wody kokosowej.
Przyrządzenie dania rozpoczynamy od sporządzenia marynaty. W tym celu wszystkie składniki oprócz mięsa z kurczaka łączymy ze sobą i mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści. Ćwiartki kurczaka wkładamy do foliowego worka i zalewamy je powstałą marynatą. Odkładamy je na 2-3 godzimy do lodówki.
Rozpalamy grilla i wyciągamy mięso z worka. Resztkę marynaty przelewamy przez sitko. Aby ułatwić sobie przewracanie mięsa na ruszcie nadziewamy każdy kawałek kurczaka na kij bambusowy. Układamy mięso na dobrze rozgrzany grill i pieczemy, często przewracając. Za każdym razem smarujemy powierzchnię mięsa marynatą.
Do tego dania doskonale pasuje ryż basmati z dodatkiem pasty paprykowej w oleju sojowym. Kurczak doskonale także smakuje z pszennym pieczywem.
|