GRILLOWANY STEK Z KALMARA
GRILLOWANY STEK Z KALMARA
GRILLOWANY STEK Z KALMARA

Przepis na bardzo smaczny i oryginalny stek z kalmara Humboldta w japońskim stylu. Mięso według tego przepisu jest miękki i dosłownie rozpływa się w ustach. Najważniejszym składnikiem będzie oczywiście sam kalmar. Właściwie mały jego fragment pokryty z jednej strony cieniutką skórką. Musimy ją usunąć za pomocą ostrego noża. 

Mięso myjemy pod bieżącą wodą, osuszmy i wkładamy do miseczki wypełnionej zimnym mlekiem. Moczymy kalmara w mleku przez 2 godziny, następnie  głęboko nacinamy w kratkę o bokach ok. 1,5x1,5 centymetra. Musimy uważać, aby nie przeciąć mięsa do końca.

Grillujemy stek na grillu węglowym lub smażymy na patelni na złoty kolor. Od czasu do czasu smarujemy powierzchnię kalmara sosem kabayaki lub teriyaki.

Dopiero po usmażeniu lekko solimy i posypujemy pikantną przyprawą togarashi. Stek możemy podać tak jak na zdjęciu w towarzystwie szparagów morskich i ziaren granata. Można stek pokroić w kostkę, wtedy będzie doskonałym składnikiem sałatki lub krojony w paski dodajemy do sushi.

 

 

 

 


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.