Przepis na bardzo smaczny i oryginalny stek z kalmara Humboldta w japońskim stylu. Mięso według tego przepisu jest miękki i dosłownie rozpływa się w ustach. Najważniejszym składnikiem będzie oczywiście sam kalmar. Właściwie mały jego fragment pokryty z jednej strony cieniutką skórką. Musimy ją usunąć za pomocą ostrego noża.
Mięso myjemy pod bieżącą wodą, osuszmy i wkładamy do miseczki wypełnionej zimnym mlekiem. Moczymy kalmara w mleku przez 2 godziny, następnie głęboko nacinamy w kratkę o bokach ok. 1,5x1,5 centymetra. Musimy uważać, aby nie przeciąć mięsa do końca.
Grillujemy stek na grillu węglowym lub smażymy na patelni na złoty kolor. Od czasu do czasu smarujemy powierzchnię kalmara sosem kabayaki lub teriyaki.
Dopiero po usmażeniu lekko solimy i posypujemy pikantną przyprawą togarashi. Stek możemy podać tak jak na zdjęciu w towarzystwie szparagów morskich i ziaren granata. Można stek pokroić w kostkę, wtedy będzie doskonałym składnikiem sałatki lub krojony w paski dodajemy do sushi.
|