Bardzo oryginalne, kolorowe i egzotyczne danie doskonałe na przyjęcie. Sposób podania i wspaniałe kolory tego dania na pewno oczaruje gości a przy małym nakładzie czasu (ok.40 minut) szybko przygotujemy smaczną potrawę.
Składniki dla czterech osób
-mrożone liście bananowca,
-100g czerwonej pasty curry,
-1 średnia drobno pokrojona cebula,
-3 posiekane ząbki czosnku,
-1 łyżeczka posiekanego imbiru,
-12 niedużych filetów z ryby (4x10cm)
-1 puszka 400ml mleka kokosowego,
-400g ugotowanego ryżu.
Wykroić 12 kawałków z liści bananowca o wymiarze 25x30cm (z paczki wyjdzie ok. 24szt). Z reszty liścia wyciąć podkładki pod rybę wg zdjęcia nr 2. Dokładnie wymieszać pastę curry, cebulę, czosnek, imbir i mleko kokosowe. Na liść położyć filet i polać go trzema łyżkami curry.
Złożyć liść jak kopertę zawinąć i piec na grillu lub w piekarniku ok. 15 minut. Po upieczeniu rozwijamy liść, nakładamy ryż i podajemy
|