Dubu kimchi jest to tradycyjne koreańskie danie. Najczęściej jego głównym składnikiem jest wieprzowina ale my użyliśmy kurczaka. Całość wychodzi dość pikantna, ale tofu doskonale łagodzi ostry smak. W Korei danie te jest spożywane często jako zakąska do alkoholu.
Składniki (na 2-3 porcje):
- ok. 300 g pokrojonego w kostkę kurczaka (lub wieprzowiny)
- objętościowo tyle samo pokrojonego kimchi, co kurczaka
- łyżka posiekanego imbiru
- łyżka posiekanego czosnku
- pół posiekanej cebulki
- łyżka posiekanej szalotki
- łyżka sosu sojowego (można dodać więcej, do smaku)
- łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki gochujang
- opakowanie tofu
- prażone ziarna sezamu
Wszystkie składniki (oprócz tofu) mieszamy i odstawiamy na co najmniej 15 minut. Tofu kroimy i smażymy z dwóch stron, aż uzyskamy chrupiącą skórkę. W między czasie smażymy mięso z kimchi, aż mięso będzie usmażone, a kimchi lekko zmięknie.
Tofu wykładamy na talerz, na wierzch kładziemy porcję kimchi z mięsem. Posypujemy prażonym sezamem. Smacznego
|