Danie dla miłośników kuchni koreańskiej i smacznej wołowiny- bulgogi.
Do sporządzenia tego rarytasu potrzebna jest nam marynata o tej samej nazwie.
Na dwie porcje potrzebujemy:
-400g pokrojonej w cienkie plastry wołowiny (rozbef, delikatne pieczeniowe lub polędwicę)
-100ml marynaty bulgogi,
-cztery cebulki dymki pokrojonej w paski ok. 4 cm,
-150g lekko przysmażonego szpinaku,
-jedna marchewka pokrojona w słupki,
-małe chilli, gruby szczypior i świeżo uprażony sezam.
Wołowinę marynujemy kilka godzin w marynacie. Następnie mięso i cebulkę smażymy na patelni z małą ilością oleju ok. 2-3 minut. Pod koniec smażenia możemy dodać 50ml marynaty aby uzyskać trochę pysznego sosu. Wołowinę wykładamy na ryż i posypujemy sezamem. Obok układamy szpinak i marchewkę. Dekorujemy szczypiorkiem i chilli.
Marynata bulgogi świetnie spisuje się także z grillowanym lub smażonym mięsem drobiowym i wieprzowym.
|