KIMCHIGUK
KIMCHIGUK
Kimchiguk tak w języku koreańskim nazywa się zupa pełna witamin, minerałów oraz białka zawartego w tofu. Głównym bohaterem tego dania jest kimchi- koreańska fermentowana kapusta pekińska.
 
Składniki dla dwóch osób:
-250 g wieprzowego karczku pokrojonego w kostkę,
-200g kimchi,
-200g tofu pokrojonego w kostkę,
-trzy cebulki dymki pokrojone na 2 centymetrowe kawałki,
-1 łyżkę bulionu wołowego dashida,
-2 posiekane ząbki czosnku,
-2 łyżki pokrojonego szczypiorku.
Kimchiguk możemy przyrządzić w tradycyjnej koreańskiej misce ddukbegi lub w zwykłym garnku w którym rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Podsmażamy na nim czosnek i mięso a po pięciu minutach dokładamy kimchi.
Wszystko razem smażymy jeszcze przez trzy minuty. Dashidę wołową  rozcieńczamy z jednym litrem gorącej wody. Powstały bulion wlewamy do garnka i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy zupę na małym ogniu przez 25 min.  Po tym czasie dokładamy tofu i dymkę a po trzech minutach gotowania garnek przekładamy na stół.
Jeżeli użyliśmy do gotowania ddukbegi możemy wbić surowe jajko do zupy. Gorąco skumulowane w skorupie miski nie dopuści do wystygnięcia zupy a białko jajka nam się zetnie.
Kimchiguk przelewamy do mniejszych misek i dekorujemy szczypiorkiem. 
Smacznego.
 
 


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.