Kimchiguk tak w języku koreańskim nazywa się zupa pełna witamin, minerałów oraz białka zawartego w tofu. Głównym bohaterem tego dania jest kimchi- koreańska fermentowana kapusta pekińska.
Składniki dla dwóch osób:
-250 g wieprzowego karczku pokrojonego w kostkę,
-200g kimchi,
-200g tofu pokrojonego w kostkę,
-trzy cebulki dymki pokrojone na 2 centymetrowe kawałki,
-1 łyżkę bulionu wołowego dashida,
-2 posiekane ząbki czosnku,
-2 łyżki pokrojonego szczypiorku.
Kimchiguk możemy przyrządzić w tradycyjnej koreańskiej misce ddukbegi lub w zwykłym garnku w którym rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Podsmażamy na nim czosnek i mięso a po pięciu minutach dokładamy kimchi.
Wszystko razem smażymy jeszcze przez trzy minuty. Dashidę wołową rozcieńczamy z jednym litrem gorącej wody. Powstały bulion wlewamy do garnka i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy zupę na małym ogniu przez 25 min. Po tym czasie dokładamy tofu i dymkę a po trzech minutach gotowania garnek przekładamy na stół.
Jeżeli użyliśmy do gotowania ddukbegi możemy wbić surowe jajko do zupy. Gorąco skumulowane w skorupie miski nie dopuści do wystygnięcia zupy a białko jajka nam się zetnie.
Kimchiguk przelewamy do mniejszych misek i dekorujemy szczypiorkiem.
Smacznego.
|