KIMCHIJJIM CZYLI GOŁĄBKI PO KOREAŃSKU
KIMCHIJJIM CZYLI GOŁĄBKI PO KOREAŃSKU
KIMCHIJJIM CZYLI GOŁĄBKI PO KOREAŃSKU
Kimchijjim czyli gołąbki po koreańsku.
Składniki:
-3 łyżki syropu ryżowego,
-1 łyżeczka bulionu drobiowego,
-1 cebula pokrojona w drobną kostkę,
-3 cebule pokrojone w plastry,
-250g mielonego mięsa wieprzowego,
-8 grzybów shitake pokrojonych w drobną kostkę,
-2 łyżki oleju sezamowego,
 -3 łyżki sosu ostrygowego,
-całe liście kimchi z kapusty pekińskiej.
Do miski wlewamy po jednej łyżce oleju sezamowego i syropu ryżowego. Dokładamy mięso, drobno pokrojoną cebulę, grzyby i sos ostrygowy. Wyrabiamy mięso, aż powstanie zwarta masa. Na desce kładziemy liść kimchi (jeżeli jest za mały możemy ułożyć dwa tak jak na zdjęciu). Nakładamy jedną łyżkę stołową farszu i zaczynamy zawijanie, identycznie jak nasze tradycyjne gołąbki.
W garnku na dnie układamy pokrojoną w paski cebulę a na niej nasze zawiniątka. Dokładamy bulion drobiowy, resztę syropu ryżowego i oleju sezamowego. Wlewamy szklankę wody i umieszczamy garnek na źródle ciepła. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i "dusimy" danie przez godzinę pod przykryciem .
Od czasu do czasu  polewamy zawiniątka powstałym sosem. Jeżeli poziom płynu znacznie się zmniejszył, możemy dolać odrobinę wody. Podajemy z ryżem i cebulą, która zdążyła się udusić i przejąć wszystkie aromaty i smaki kimchi i mięsa. Smacznego.


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.