Kimchijeon z całych liści fermentowanej kapusty pekińskiej- kimchi.
Składniki:
-100g odciśniętego z nadmiaru wody twardego tofu,
-100g mielonego mięsa wieprzowego,
-8 całych liści kimchi z kapusty pekińskiej,
-100g panierki tempury,
-2 cebulki dymki pokrojone w drobne plasterki,
-1/2 łyżeczki soli,
-1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
-1 łyżka oleju sezamowego,
-2 jajka.
W miseczce mieszamy mielone mięso, tofu, cebulkę, sól, pieprz i olej sezamowy. Na talerzu układamy na płasko liść kimchi. Na jego powierzchnię nakładamy cienką warstwę farszu, lekko dociskając go palcami.
Obsypujemy liść suchą panierką i zanurzamy go w rozmąconym jajku.
Kimchi układamy w patelni, na rozgrzanym oleju, farszem do dołu. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Kroimy na małe kawałki i podajemy z ryżem jaśminowym i sosem tsuyu.
|