CHOY SUM Z KREWETKAMI
CHOY SUM Z KREWETKAMI
CHOY SUM Z KREWETKAMI
Smażone krewetki z choy sum.
Składniki:
-250g choy sum,
-1/2 łyżeczki płatków chilli,
-4 łyżki sosu ostrygowego,
-4 cebulki dymki, pokrojone w krążki,
-12 dużych surowych ogonków krewetek,
-2 łyżki prażonej szalotki lub cebuli,
-1 łyżka sosu z kolendry lub 20g świeżej kolendry
-1 łyżka drobno siekanego imbiru,
-1 łyżeczka oleju sezamowego,
-1 łyżka jasnego sosu sojowego,
-1 łyżka siekanego czosnku.
Choy sum myjemy pod bieżącą wodą. Odcinamy liście, a dolne części rośliny kroimy na 4-5 centymetrowe kawałki. Do gorącego woka wlewamy trzy łyżki oleju z orzeszków ziemnych. Gdy olej będzie gorący smażymy w nim przez 2 minuty krewetki. Wyciągamy krewetki z woka i przenosimy do miseczki. Na pozostałym oleju podsmażamy imbir, chilli i czosnek.
Po 30 sekundach dokładamy twarde części choy sum i cebulkę dymkę. Smażymy na dużym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając. Następnymi składnikami będą liście choy sum i krewetki. Wlewamy także sos ostrygowy, sojowy i 50ml wody.
Po następnych 2 minutach, na koniec dodajemy sos z kolendry i olej sezamowy. Łączymy wszystkie składniki i gotowe danie przekładamy do misek .Podajemy posypane prażoną szalotką w towarzystwie ryżu jaśminowego.


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.