KURCZAK Z CZERWONYM CHILLI PO SYCZUAŃSKU
KURCZAK Z CZERWONYM CHILLI PO SYCZUAŃSKU
KURCZAK Z CZERWONYM CHILLI PO SYCZUAŃSKU
Szybkie i smaczne danie pochodzące z chińskiej prowincji Syczuan. Do jego przyrządzenia musimy przygotować następujące składniki:
-500g mięsa z udek kurczaka, pokrojonego w kostkę i marynowanego przez 60 minut w mieszance składającej się z: 3 łyżkek jasnego sosy sojowego, 3 łyżek wina do gotowania, 3 łyżek skrobi z tapioki oraz w 1 surowego jajka,
-200g mrożonej fasoli wężowej,
-2 łyżki wina do gotowania,
-15g suszonych papryczek chilli,
-1 łyżka pasty Doubanjiang,
-1 łyżka siekanego imbiru,
-2 łyżki sosu ostrygowego,
-1 łyżka cukru palmowego, 
-1 łyżka siekanego czosnku,
-1 łyżeczka pieprzu syczańskiego.
Do woka wlewamy 200ml oleju. Smażymy w nim kawałki kurczaka na złoty kolor. Wyciągamy mięso i układamy je na ręczniku papierowym.
Do woka wlewamy 3 łyżki świeżego oleju. Podsmażamy czosnek i imbir. Dokładamy papryczki chilli i pieprz syczuański. Podsmażamy składniki na dużym ogniu przez minutę. Po tym czasie wrzucamy do woka fasolkę i pozostałe składniki.
Po następnej minucie wlewamy 150ml wody. Gdy zacznie wrzeć, zagęszczamy powstały sos skrobią z tapioki rozpuszczoną w zimnej wodzie. Gdy sos zgęstnieje dokładamy mięso. Intensywnie mieszamy, aby sos dokładnie pokrył składniki.
Danie podajemy z ryżem jaśminowym. Dobrymi dodatkami mogą być prażone ziarna sezamu, szczypiorek i kolendra. 


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.