Przepisy
PIKANTNE KREWETKI PO TAJSKU  


PIKANTNE KREWETKI PO TAJSKU
PIKANTNE KREWETKI PO TAJSKU
PIKANTNE KREWETKI PO TAJSKU
Pikantne krewetki po tajsku.
Składniki:
-100ml wody,
-1/2 marchewki pokrojonej na cienkie paski,
-1 garść listków tajskiej bazylii,
-1/2 czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paski,
-40g groszku cukrowego,
-400g obranych ogonków krewetek,
-2 cebulki dymki pokrojone w 4cm paski,
-1 łyżeczka płatków chilli,
-2 łyżki posiekanego czosnku,
-2 łyżki jasnego sosu sojowego,
-3 łyżki sosu ostrygowego,
-1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu,
-1 łyżka cukru palmowego.
Rozgrzewamy w woku 3 łyżki oleju z orzeszków arachidowych. Dodajemy czosnek, chilli i podsmażamy  do momentu, kiedy czosnek lekko się zrumieni. Dokładamy krewetki i smażymy, aż zaczną zmieniać kolor na różowy, ale nadal będą przezroczyste w środku.
Dorzucamy dymkę i paprykę, a po 1 minucie marchew i groszek cukrowy. Pamiętajmy, aby cały czas mieszać składniki. Do woka wlewamy sosy i wodę oraz cukier palmowy. Gdy płyn zacznie wrzeć gotujemy potrawę przez 30 sekund. Na koniec, dosłownie na chwilę,  dodajemy liście tajskiej bazylii.
Danie podajemy z ryżem.


Statystyka:
Przeglądano: 4518
Wolności 60
58-500 Jelenia Góra
+48 509 776 470
sklep@delikatesyazjatyckie.pl

Sklep


Zakupy


Inne


Delikatesy Azjatyckie © Wszystkie Prawa Zastrzeżone
Projekt & realizacja
Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.