MADRAS CURRY
MADRAS CURRY
MADRAS CURRY
Przepis na smaczne indyjskie danie curry madras dla 4 osób. Musimy przygotować dwa zestawy składników i przypraw.
Zestaw składników nr1:
-1 pokrojona w kostkę czerwona papryka,
-3 czerwone cebule pokrojone w grubą kostkę,
-1 pokrojona w plasterki marchewka,
-3 centymetrowy, grubo pokrojony kawałek imbiru 
-2 grubo pokrojone ząbki czosnku,
-2 łyżki klarowanego masła ghee,
-1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
-1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
-1 łyżka kurkumy.
W garnku roztapiamy masło klarowane i smażymy na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy paprykę, marchewkę i wszystkie przyprawy.
Krótko podsmażamy i dolewamy taką ilość wody, aby pokryła zawartość garnka. Gotujemy warzywa do momentu, aż będą miękkie. Następnie rozdrabniamy je za pomocą blendera.
Zestaw składników nr2:
-25g drobno pokrojonej zielonej kolendry,
-600g pokrojonego ,,na 1 kęs” mięsa z kurczaka,
-200g przecieru pomidorowego,
-3 łyżki curry madras ostrej,
-1 łyżka drobno siekanego imbiru,
-2 łyżki klarowanego masła ghee,
-1 łyżeczka soli,
-1 łyżka drobno siekanego czosnku,
-1 łyżka kurkumy,
-1 łyżka płatków chilli.
W garnku, na maśle klarowanym podsmażamy czosnek, chilli, i imbir. Dokładamy mięso, kurkumę, sól i curry madras. Chwilę smażymy, aby uwolnić aromat przypraw. Dodajemy przecier pomidorowy, a po minucie sos z warzywami.
Mięso dusimy ok. 15-20 minut. Na koniec dokładamy siekaną kolendrę. Danie doskonale smakuje z własnoręcznie zrobionymi http://delikatesyazjatyckie.pl/newsdesk_info.php?&newsdesk_id=160 lub gotowymi, mrożonymi plackami chupatti. Dobrym dodatkiem może być także ryż basmati.


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.