Chashu to soczysta, delikatna rolada z boczku. Przywędrowała do Japonii z Chin, gdzie znana jest pod nazwą char siu. Japońska wersja tego dania różni się smakiem i wyglądem od oryginału, ponieważ mięso piecze się w sosie, składającym się z takich typowo japońskich składników jak sake i mirin. Po upieczeniu roladę kroi się w plastry, które są składnikiem wielu dań, między innymi zupy ramen.
Składniki:
-80g brązowego cukru,
-80ml japońskiego sosu sojowego Koi-kuchi,
-80ml wody,
-20g soli,
-50g obranego i pokrojonego w grube plastry imbiru,
-3 cebulki dymki pokrojone w czterocentymetrowe kawałki,
-80ml japońskiego wina mirin,
-80ml sake,
-1,5kg boczku ze skórą.
Boczek solimy od wewnętrznej strony i zwijamy w rolkę i wiążemy bawełnianym sznurkiem jak szynkę.
W dużej patelni obsmażamy zrolowany boczek na złoty kolor. Przekładamy do rondelka i dodajemy pozostałe składniki.
Doprowadzamy sos do wrzenia. Przykrywamy rondelek pokrywką. Dusimy boczek na małym ogniu przez 1,5 godziny, od czasu do czasu przekręcamy go i polewamy sosem. Jeżeli płynu odparuje zbyt dużo dolewamy wodę. Pod koniec duszenia ściągamy pokrywkę i zwiększamy ogień w celu zredukowania sosu. Nie zaszkodzi lekko go przypalić, wtedy danie nabierze lekko dymnego aromatu.
Roladę kroimy w 5 milimetrowe plastry, które będą doskonałym dodatkiem do ryżu, a szczególnie do zupy ramen.
|