Thai Jiao to jajeczny omlet smażony w tajskim stylu. Na jedną porcję musimy przygotować następujące składniki:
-4 jajka,
-1 łyżeczka sosu ostrygowego,
-1/4 łyżeczka białego pieprzu,
-1 łyżeczka jasnego sosu sojowego.
W woku rozgrzewamy 500ml oleju do smażenia. Zanim olej osiągnie temperaturę 180 stopni C musimy za pomocą widelca lub trzepaczki energicznie ubić jajka razem z sosem ostrygowym, sojowym i pieprzem.
Dobrze napowietrzoną masę wlewamy małym strumieniem na gorący tłuszcz.
Krótko smażymy omlet do momentu, aż jego dół będzie jasnobrązowy. Za pomocą dużej łopatki ostrożnie przewracamy placek na drugą stronę.
Po ok. 60 sekundach przenosimy omlet na ręcznik papierowy. Gdy pozbędziemy się nadmiaru oleju, podajemy z drobno pokrojonym szczypiorkiem i liśćmi kolendry.
|