CHRUPIĄCY KALMAR
CHRUPIĄCY KALMAR
CHRUPIĄCY KALMAR
Chrupiące kalmary w pysznym sosie słodko-pikantnym to doskonała przekąska dla amatorów ostrzejszych smaków i fanów owoców morza.
Składniki sosu:
-100ml mirinu,
-100ml wody kokosowej 100%,
-1 łyżka cukru palmowego,
-1 łyżeczka siekanego imbiru,
-1/2 łyżeczki siekanej papryczki chilli,
-sok z 1 limetki,
-w płaska łyżeczka agar agar.
W małym rondelku krótko gotujemy wszystkie składniki sosu. Po ok. 1 minucie w małej ilości letniej wody rozpuszczamy 1 płaską łyżeczkę agar agar. Wlewamy roztwór i mieszając płyn doprowadzamy go do wrzenia. Sos powinien się lekko zagęścić. Po ostudzeniu sprawdzamy jeszcze raz jego gęstość. Jeżeli jest za rzadki możemy wykorzystać wyjątkową  właściwość agaru. Po podgrzaniu sosu możemy jeszcze raz przeprowadzić czynność zagęszczania. Gdy jest za gęsty po zagrzaniu możemy dodać wody kokosowej aby uzyskać efekt odwrotny. Czas na przygotowanie kalmarów. Po rozmrożeniu i dokładnym umyciu rozcinamy bok tuby. Ostrym nożem nacinamy wewnętrzną stronę kalmara w gęstą kratkę. Następnie dzielimy go na prostokąty o wymiarach ok. 3x5 centymetra.
Tempurę lekko solimy i zanurzamy w niej kawałki kalmara. Obtoczone w cieście mięso smarzymy w głębokim oleju. Gdy się zarumienią, wyciągamy je na ręcznik papierowy aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy japońską przyprawą shichimi togarashi lub mielonym czarnym pieprzem i chilli.
Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem. Polecamy.   
 


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.