Przepis na smaczną warzywną sałatkę z grillowaną wołowiną. Doskonale nadaje się na przystawkę, ale może być także daniem głównym. Można przyrządzić ją z dostępnymi w danej chwili warzywami, jednak obecność świeżo prażonych orzeszków, tajskiego sosu i grillowanej wołowiny jest obowiązkowa.
Składniki:
-1 awokado,
-1 czerwona papryka,
-1 zielony ogórek,
-50g kiełków,
-3 cebulki dymki,
-100g fasoli wężowej,
-1 czerwona cebula,
-małe pomidorki,
-tajski sos do sałatek warzywnych,
-3 steki z wołowiny,
-50g świeżo prażonych i rozdrobnionych orzechów arachidowych,
-świeże liście mięty,
-4 liście limonki, bardzo drobno pocięte,
-zielona kolendra.
Wszystkie składniki kroimy do wielkości jaką lubimy w sałatkach. Mieszamy w dużej misce razem z całym tajskim sosem do sałatek. Odstawiamy, aby smaki się połączyły. W tym czasie na patelni grillowej smażymy steki i doprawiamy je solą i pieprzem. Czas smażenia i ilość przypraw także zależy od indywidualnych upodobań. Nasze steki smażone były po trzy minuty z każdej strony.
Przed pokrojeniem w cienkie plastry dajemy wołowinie chwilę ,,odpocząć”. Sałatkę wykładamy na półmisek. Obficie posypujemy orzeszkami i na wierzch układamy plasterki wołowiny. Możemy także mięso pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z sałatką.
|