DOENJANG MUCHIM- KOREAŃSKA SAŁATKA
DOENJANG MUCHIM- KOREAŃSKA SAŁATKA
DOENJANG MUCHIM- KOREAŃSKA SAŁATKA
Muchim po koreańsku oznacza sałatkę. Jest to proste połączenie blanszowanych zielonych warzyw z wieloskładnikowym sosem. My użyliśmy kapustę bok choy. Zamiast niej świetnie do tego celu nadaje się, także kapusta pekińska, jarmuż lub szpinak. 
Składniki:
- kapusta bok choy umyta i pokrojona na 3cm kawałki,
-1 łyżeczka siekanego czosnku,
-1 łyżeczka oleju sezamowego,
-2 cebulki dymki, drobno pokrojonej,
-1 łyżka syropu cukrowego,
-1 łyżka pasty sojowej doenjang lub pasty miso,
-1 łyżka pasty gochujang,
W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Blanszujemy w niej przez 2-3 minuty kapustę, do momentu aż jej białe twardsze kawałki zaczną mięknąć.
Odcedzić kapustę i natychmiast schłodzić pod bieżącą zimną wodą. Pozostałe składniki przystawki łączymy w misce. Dokładamy odciśnięte z nadmiaru wody kawałki pak choy.
Delikatnie mieszamy kapustę z przygotowaną pastą. Aby złagodzić ostrość sosu możemy dodac świeżo prażone ziarna sezamu.
Przystawkę podajemy samą lub z ryżem. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.