Pikantna przekąska z orzeszków arachidowych to dokonały i smaczny dodatek do piwa. Można zmienić zestaw przypraw użytych przez nas w tym przepisie, jednak dwa składniki przekąski są niezmienne. Te składniki to sól i nieprażone i niesolone orzeszki arachidowe. Najlepsze są te z cieniutką, brązową skórką, która chroni je przed utratą smaku podczas przechowywania. Podczas prażenia ta brązowa skórka staje się miękka i praktycznie są niezauważalna.
Składniki:
-200g orzeszków arachidowych,
-1 jajko,
-1 łyżeczka soli,
-1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
-1 łyżeczka mielonego chilli.
Rozbijamy jajko i oddzielamy żółtko od białka. Ubijamy białko i mieszamy z przyprawami. Dokładamy orzeszki i mieszamy.
Gdy pokryją się przyprawami wykładamy je do żaroodpornego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia ( posmarowanym olejem) lub folią aluminiową.
Tak przygotowane orzeszki wkładamy do piekarnika i prażymy w temperaturze 160 stopni C przez ok. 25 minut.
|