MAT KIMCHI
MAT KIMCHI
MAT KIMCHI
Koreańczycy są mistrzami w dziedzinie konserwacji warzyw. Jednym z ich najsmaczniejszych i najzdrowszych przetworów jest  narodowe danie- kimchi. W połączeniu z prażonymi ziarnami sezamu stanowi świetną przekąskę. Jest, także podstawowym składnikiem wielu dań, które znajdziecie w naszych przepisach:
-KIMCHI QUESADILLA /przepis/
-FASZEROWANE OGÓRKI KIMCHI /przepis/
-KIMCHIGUK /przepis/
-KIMCHIJEON /przepis/
-KIMCHI JJIGAE /przepis/
-SANDUBU JJIGAE /przepis/
-SMAŻONY RYŻ Z KIMCHI /przepis/
Aby przygotować te wszystkie smaczne dania z samodzielnie wykonanego kimchi musimy zgromadzić następujące składniki:  
-2,5kg kapusty pekińskiej,
-120g soli,
-1 por,
-7 dymek,
-200g marchewki,
-50g solonych krewetek (jeot),
-100g gochugaru ( papryka do kimchi),
-500ml wody,
-50g cukru trzcinowego,
-30g mąki z ryżu kleistego,
-100g czosnku,
-200g cebuli,
-20g imbiru,
-120ml sosu rybnego.
W zależności od wielkości kapusty pekińskiej kroimy ją w taki sposób, aby otrzymać kwadraty wielkości ok. 4x4cm. Pokrojoną kapustę zanurzamy w zimnej wodzie aby pozbyć się zabrudzeń i piasku.
Wyciągamy ją i przekładamy do dużego sita, aby odciekła woda. Kapustę przekładamy do pojemnika, solimy i odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie możemy przygotować inne warzywa, które użyjemy do kimchi  i coś w rodzaju budyniu, w którym wymieszamy przyprawy i dodatki. Na źródło ciepła wstawiamy  garnek z 500ml wody w której rozpuszczamy 30g mąki z ryżu kleistego. Podgrzewamy płyn cały czas mieszając, do momentu aż zgęstnieje i na powierzchni pojawią się pierwsze bąbelki. Dodajemy cukier i jeszcze przez 4 minuty gotujemy nasz budyń. Po tym czasie odstawiamy aby wystygł.
Miksujemy czosnek, imbir i cebulę z dodatkiem sosu rybnego.
Por i dymkę kroimy na 3-4cm kawałki a marchew w słupki. Solone krewetki siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie te składniki i paprykę gochugaru mieszamy w dużej misce razem z już zimnym budyniem.
Teraz możemy wrócić do kapusty, którą płuczemy w misce z wodą, aby pozbyć się soli. Przekładamy na duże sito aby ociekła z nadmiaru wody. Przekładamy kapustę do miski z przyprawami i dokładnie mieszamy. Kimchi przekładamy do czystych i wyparzonych słoi lub plastykowych pojemników do żywności.
Lekko ubijamy ręką i przez dwa dni kapustę przechowujemy w temperaturze pokojowej, aby rozpoczęła się fermentacja. Po tym czasie pojemniki przekładamy do lodówki. Nim niższa temperatura przechowywania, tym dłużej (kilka miesięcy) możemy cieszyć się tym wspaniałym daniem.
 


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.

W dniach: 27.04.2024 - 08.05.2024
Delikatesy Azjatyckie będą zamknięte.

 

Zamówienia za pobraniem-Kurier DPD lub Inpost i zamówienia złożone i opłacone (przy wyborze paczkomatów
i Kuriera - przelew bankowy lub PRZELEWY 24) do 25.04.2024 zostaną wysłane do 26.04.2024.

Uwaga: zamówienie opłacone to takie, kiedy przelew został zaksięgowany na naszym koncie bankowym.
Pozostałe zamówienia zostaną wysłane po 08.05.2024