MANGO LASSY
MANGO LASSY
MANGO LASSY
Do przyrządzenia deseru dla czterech osób potrzebujemy:
-1 puszkę purée z mango,
-1/2 litra jogurtu naturalnego,
-4 łyżeczki cukru,
-1 łyżkę soku ze startego imbiru,
-mielony kardamon,
oraz dodatkowe składniki aby uatrakcyjnić wygląd deseru:
-2 dojrzałe mango,
-sos czekoladowy do przyozdobienia szklanki,
-papryka chilli w płatkach.
Korzystając z gotowego sosu czekoladowego lub podgrzewając gorzką czekoladę z mlekiem oblewamy wewnętrzną stronę szklanki sosem i natychmiast wkładamy naczynie do lodówki.
Odkrawamy z mango dwa kawałki przy pestce i od wewnętrznej strony nacinamy kratkę co ok. 10mm uważając, aby nie przeciąć skórki. Kto lubi kontrasty smakowe może posypać nacięte mango płatkami papryczki chilli. Owoc wywracamy na lewą stronę, od strony skórki naciskając na niego palcem.
Do blendera wlewamy mango-purre, jogurt i sok wyciśnięty z tartego imbiru oraz dokładamy cukier i resztę owocu (odkrojonego od pestki). Miksujemy ok. 30 sekund tak, aby składniki dobrze się wymieszały, a całość zwiększyła objętość, w wyniku napowietrzenia.
Mieszaninę purée z mango i pozostałych składników nalewamy do schłodzonych szklanek. Doprawiamy mielonym kardamonem i  podajemy z wcześniej przygotowanym owocem. Zapewniam, że smak i wygląd tego deseru może powalić na kolana.
W innej wersji, zamiast cukru, stosuje się odrobinę soli i siekane chilli. Również polecamy. 


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.