Wcześniej przedstawialiśmy sposób na przygotowanie prostego uramaki z sezamem, którego zawijanie nie sprawiało większych problemów. W przypadku dużej i zagiętej krewetki zadanie wydaje się bardziej skomplikowane. Dlatego przedstawimy sposób jak przygotować ,,prostą” i chrupiącą krewetkę. Ogon skorupiaka obieramy z pancerzyka, usuwamy jelito i nabijamy je na patyczki od grilla. Obtaczamy krewetki w skrobi kukurydzianej lub z tapioki, a następnie w roztrzepanym surowym jajku. Panierowanie kończymy obtaczając krewetki w panierce panko. Smażymy na głębokim oleju aż panierka zmieni kolor na jasnobrązowy.
Przygotowujemy nori jak w przepisie na uramaki z sezamem, ale zamiast paluszków krabowych układamy chrupiące krewetki. Zwijamy rolki.
Powierzchnię ryżu wykańczamy posypką z pomarańczowego masago. Smacznego.
|