Dragon sushi to jeden z najciekawszych i najładniejszych rodzajów sushi. Aby go przygotować musimy przygotować następujące składniki:
-ikra masago,
-awokado,
-prażony czarny i biały sezam,
-homar 400-500g
-ryż do sushi,
-szczypiorek,
-1 łyżka majonezu,
-2 paski tykwy marynowanej,
-po 1 pasku świeżego ogórka i oshinko,
-sosy: mayo, kabayaki i sriracha
-sos tsuyu.
Homara wkładamy do wrzątku i gotujemy 10 minut. Po tym czasie przekładamy do zimnej wody z kostkami lodu, aby szybko przerwać proces gotowania. Małym ostrym nożem odcinamy ogon i nożyczkami przecinamy pancerz od wewnętrznej strony, wzdłuż ogona. Wyciągamy mięso i przekładamy je do miseczki.
Dokładamy także mięso wydobyte z rozbitych trzonkiem noża szczypiec. Mieszamy mięso z drobno pokrojonym szczypiorkiem, majonezem i jedną łyżeczką masago.
Następnie kroimy ją na osiem krążków, które układamy na białym półmisku. Obficie polewamy sosem kabayaki i posypujemy sezamem. Na każdą rolkę układamy szczyptę ikry masago. Z jednej strony rolki umieszczamy głowę homara , po przeciwnej stronie jego ogon. Boki smoka przyozdabiamy sosami: mayo. kabayaki i sriracha.
|