Nazwa Gunkan pochodzi od słowa ,,pancernik’ dla tego że kształt tego sushi podobny jest do łodzi.
Podstawowe składniki potrzebne do wykonania tego rodzaju sushi to paski nori i ryż. Do wykończenia możemy użyć drobno siekanego tuńczyka, łososia, wszelkiego rodzaju dobrej jakości ikrę, przepiórcze jajka, awokado czy wakame. Przygotowanie rozpoczynamy od uformowania ,,podstawy” łodzi z ryżu. Formujemy go ręcznie tak, aby przybrał kształt okrętu o wymiarach ok. 2,5x5x1cm. Możemy także, użyć do tego celu dolnej części foremki do robienia nigiri.
Obcinamy z arkusza nori pasek o szerokości ok. 3cm. Owijamy algę wokół ryżu, a na końcówce paska rozgniatamy kilka ziarenek ryżu, aby łatwiej było go skleić. Tak przygotowane ,,łódki” wypełniamy składnikami o których była mowa na początku opisu.
Jakich użyjecie i jak je ułożycie zależy tyko i wyłącznie od tego, czym dysponujecie i od fantazji wykonującego. Podajemy z sosem sojowym i pastą wasabi.
|