Yakitori - małe grillowane szaszłyki z różnych części kurczaka, nadziewane na patyczki i pieczone na grillu węglowym, gazowym lub na patelni grillowej. W Japonii spożywane masowo wieczorami w małych restauracjach podczas "długich powrotów" z pracy do domu Najlepiej smakują w połączeniu z piwem i w towarzystwie znajomych. Do smarowania szaszłyczków możemy użyć gotowego sosu lub przygotowanego własnoręcznie. Tajemnicą tego sosu są cztery składniki: sos sojowy, cukier, sake i mirin zastosowane w opowiedniej proporcji 3:2:1:1. Sos doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy do odrobiną skrobi z tapioki.
Przygotowaliśmy cztery rodzaje yakitori:
-momo z małych kawałków mięsa z udek,
-kokoro z całych serduszek,
-reba z kawałków wątróbki,
-sunagimo z żołądków.
Nabijamy na patyczki mięso, solimy, pieprzymy i grillujemy.
Gdy mięso będzie już prawie upieczone zdejmujemy je z ognia i trzymając za końcówkę patyczka zanurzamy w sosie yakitori lub smarujemy obficie przy użyciu pędzelka.
Dopiekamy szaszłyki na grillu tak, aby sos uległ lekkiej karmelizacji. Proponujemy podawać z ryżem. Smacznego
|