Grillowanego pomidora możemy potraktować jako pierwsze danie lub przystawkę podczas biesiady na świeżym powietrzu. Do jego przyrządzenia potrzebujemy dojrzałego i soczystego pomidora z którego nożem usuwamy szypułkę wraz najtwardszą częścią tworząc stożkowate zagłębienie. Wkładamy go do folli aluminiowej a odsłonięty miąższ solimy i pieprzymy. W zagłębienie dodajemy pół łyżeczki siekanego czosnku i dolewamy sosu sojowego lub sosu teryjaki (tak, aby wypełnić całe zagłębienie).
Na wierzch możemy dołożyć kawałek miękkiego, żółtego sera. Pomidora zawijamy w folię i kładziemy na rozgrzany grill.
Od czasu do czasu okręcamy go wokół własnej osi uważając, aby nie przerwać folii. Pieczemy go do momentu aż miąższ będzie miękki. Przekładamy go do wysokiej miseczki, rozwijamy folię i możemy rozkoszować się wspaniałym smakiem pomidora, który zamienił się nam w pikantną zupę pomidorową.
|