Bun Cha - kulinarny klejnot Wietnamu.
Obok zupy Pho najsmaczniejsze i najsłynniejsze uliczne danie pochodzące z Hanoi.
Przepis na 4 porcje:
600 g surowego boczku.
Na marynatę:
-2 łyżki jasnego sosu sojowego,
-2 łyżki octu ryżowego,
-1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
-3 łyżki cukru trzcinowego,
-3 łyżki sosu rybnego,
-2 łyżki oleju,
-1 cebula bardzo drobno pokrojona,
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, dokładamy boczek pokrojony w cienkie plasterki ok. 3mm i odstawiamy na minimum 2 godziny.
Bulion:
- 100 g cukru trzcinowego,
- 500 ml 100% wody kokosowej,
- 100 ml sosu rybnego,
- 50 ml octu ryżowego,
- drobno posiekane 2 ząbki czosnku,
- posiekana papryczka chilli,
- 50 ml soku z limonki,
- pół marchewki pokrojonej w cienkie plasterki,
Wszystkie składniki mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru i połączenia wszystkich składników. Makaron sojowy vermicelli zalewamy gorącą wodą, moczymy 20 minut, następnie przepłukujemy zimną wodą. Mięso pieczemy na grillu węglowym, elektrycznym albo na patelni grillowej.
Przygotowujemy sałatę, liście mięty i kolendry. Każdy biesiadnik otrzymuje miseczkę z bulionem i sam nakłada do niej mięso, makaron i zioła. Wszystkim amatorom Bun Cha życzymy smacznego.
|