Koreański gulasz kimchi-jjiagae to propozycja smacznego posiłku podanego i przygotowanego w tradycyjnym ceramicznym naczyniu ddukbegi. Możemy przygotować go oczywiście w zwykłym garnku, a następnie przełożyć do miski lub talerza.
Składniki dla dwóch osób:
-150g tofu pokrojonego w kostkę o wymiarach ok. 2x2x2cm,
-150g krojonego kimchi,
-150g pokrojonego w kostkę tuńczyka (istnieje wersje tego dania z tuńczykiem w oleju z puszki),
-1 łyżka oleju do smażenia,
-1 łyżeczka mielonej ostrej czerwonej papryki,
-1 łyżka pokrojonego szczypiorku.
Podsmażamy tuńczyka i dokładamy kimchi, wszystko razem smażąc przez 3 minuty.
Wlewamy 300ml wody i wsypujemy mielone chilli. Dusimy gulasz 10 minut, po tym czasie dokładamy kostki tofu.
Zostawiamy miskę na ogniu jeszcze przez 2 minuty. Sprawdzamy smak (ma być pikantny i kwaśny) i ewentualnie dodajemy trochę jasnego sosu sojowego. Podajemy gulasz posypany krojonym szczypiorkiem, w towarzystwie świeżo ugotowanego ryżu jaśminowego.
|