GAI YANG- GRILLOWANY KURCZAK
GAI YANG- GRILLOWANY KURCZAK
GAI YANG- GRILLOWANY KURCZAK
Gay jang to najbardziej znane tajskie danie z całego kurczaka, przyrządzone na grillu. Mięso marynowane w marynacie, której głównym składnikiem jest trawa cytrynowa i cukier palmowy. Następnie pieczone na grillu. Doskonale wygląda, a jego smak naprawdę jest trudny do opisania. Potrzebujemy:
-jednego całego kurczaka,
-1 główkę obranego i podzielonego na ząbki czosnku,
-2 łodygi trawy cytrynowej, drobno pokrojonej,
-1 kostkę cukru palmowego,
-50 ziaren czarnego pieprzu,
-100ml 100%wody kokosowej,
-2 łyżki sosu ketiap manis lub ketiap media,
-2 łyżki jasnego sosu sojowego,
-2 łyżki sosu rybnego,
Czosnek, trawę cytrynową i pieprz ucieramy na gładką masę. Dokładamy cukier palmowy i ucieramy aż się rozpuści. Wlewy wszystkie płynne składniki marynaty i łączymy je z pastą.
Kurczaka rozcinamy na pół od strony piersi i naciskając na jego dwie połowy ,,otwieramy” go. Marynatą dokładnie nacieramy mięso i przekładamy do naczynia i odkładamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
Po tym czasie wyciągamy kurczaka z miski i za pomocą czterech kawałków bambusa i miękkiego drutu obwiązujemy tak jak na fotografii. Doskonale do tego celu nadają się duże bambusowe pałeczki przecięte na pó, służące do mieszania potraw w woku. Tak przygotowanego kurczaka układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy, często przewracając.
Porcjujemy za pomocą tasaka na mniejsze części i podajemy z sosami i ryżem.   


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.