NABEYAKI UDON
NABEYAKI UDON
NABEYAKI UDON
Nabeyaki udon dosłownie w języku japońskim oznacza- gotować udon w hotpot. Jest to smaczna i rozgrzewająca zupa przygotowywana i podawana w glinianym lub żeliwnym naczyniu. Obok zupy ramen i miso jest to najpopularniejsze danie spożywane w Japonii. Przygotowując nebeyaki udon panuje całkowita dowolność w doborze składników, jednak makaronu udon i bulion nie można niczym zastąpić. My użyliśmy następujące składniki na jedną porcję:
-makaron udong 200gr,
-300ml wody,
-5 grzybów shitake,
-kiełki fasolki mung,
-prażone algi nori,
-3 krewetki w panierce panko,
-1 cebulka dymka pokrojona w ukośne plastry,
-mięso z udka kurczaka pokrojone w kwadraty 3x3cm,
-75ml sosu tsuyu,
-1 łyżka jasnego sosu sojowego,
-1 jajko,
-2 łyżki mirin,
-2 łyżki sake,
-groszek cukrowy,
-ciasteczka rybne (japońskie kamaboko lub koreańskie eomuk)
Shitake wkładamy do glinianej miski i wlewamy 300ml wrzącej wody. Przez 15 minut moczymy je a po tym czasie wyciągamy z wody i odciskamy z nadmiaru wody. Odcinamy twarde nóżki i kroimy same kapelusze w 5 milimetrowe paski. Miskę z wodę po moczeniu grzybów wstawiamy na źródło ciepła. Gdy woda zacznie wrzeć wkładamy pokrojone shitake, kawałki kurczaka i wlewamy sos tsoyu i sojowy oraz sake i mirin. Gotujmy grzyby i mięso przez 5 minut. Dokładamy wcześniej namoczony w letniej wodzie makaron udon i na wierzch delikatnie wlewamy surowe jajko.
Gdy tylko białko zacznie się ścinać układamy obok niego kilka groszków cukrowych, paski rybnych ciasteczek i kiełki. Po krótkim 3 minutowym gotowaniu ściągamy miskę z ognia.
Dokładamy usmażone wcześniej na głębokim oleju krewetki w panko i zaostrzamy smak odrobiną taragashi. Danie naprawdę godne polecenia.


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.