Pad Cha to tajskie, pikantne danie którego głównym składnikiem są owoce morza. Możemy użyć innych składników, niż te podane w przepisie. Doskonale w tym daniu sprawdzą się np. szczypce kraba, małże lub kawałki ryb.
Poniżej składniki dania dla 2 osób:
-200ml bulionu drobiowego,
-6 ogonków dużych krewetek,
-100g kawałków ośmiornicy,
-200g kawałków kalmarów,
-100g pierścieni z kalmara,
-garść świeżej tajskiej bazylii,
-2 łyżki sosu ostrygowego,
-2 łyżki sosu rybnego,
-15g świeżego pieprzu,
-50g gotowego sosu Pad Cha.
W woku na 3 łyżkach oleju podsmażamy przez 3 minuty ośmiornicę. Wlewamy 100ml bulionu i pod przykryciem dusimy macki przez ok. 10 minut. Gdy bulion odparuje dokładamy kawałki kalmara i smażymy je razem z ośmiornicą 2 minuty.
Po tym czasie dokładamy pierścienie z kalmara, a po minucie sos Pad Cha. Podsmażamy do momentu, aż poczujemy zapach przypraw znajdujących się w sosie. Wlewamy resztę bulionu i gotujemy w nim wszystkie składniki.
Gdy sos się lekko zredukuje, dokładamy krewetki i gałązki pieprzu a po 3 minutach liście tajskiej bazylii.
Teraz już króciutko mieszamy i danie gotowe. Podajemy z ryżem jaśminowym.
|