Składniki marynaty do mięsa:
-1 surowe jajko,
-2 łyżki jasnego sosu sojowego,
-2 łyżki skrobi z tapioki,
-szczypta naturalnego barwnika pochodzącego z rośliny anato,
-1 polędwiczka wieprzowa, pokrojona w paski.
Składniki marynaty mieszamy ze sobą w miseczce. Mięso dokładnie obtaczamy marynatą i odkładamy na 1 godzinę.
Pozostałe składniki dania:
-2 łyżki sosu ostrygowego,
-3 łyżki słodkiego sosu sojowego,
-2 łyżki chińskiego wina do gotowania
-2 łyżki pasty laoganma,
-3 cebulki dymki pokrojone w 2 centymetrowe kawałki,
-1 marchewka pokrojona w cienkie paski,
-chińska kapusta pak choy podzielona na białe i zielone części,
-50g orzechów nerkowca wcześniej zalanych wrzątkiem,
-1 łyżka drobno siekanego czosnku,
-1/2 łyżeczki płatów chilli,
-1 łyżeczka oleju sezamowego.
Do woka wlewamy szklankę oleju. Gdy osiągnie temperaturę ok. 180 stopni C smażymy w nim polędwiczkę. Wyciągamy mięso na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru oleju i odkładamy w ciepłe miejsce. Wylewamy olej i wycieramy woka. Wlewamy 3 łyżki świeżego oleju w którym przez 30 sekund podsmażamy czosnek i chilli. Wkładamy jednocześnie marchew, białe części kapusty bok choy i orzechy. Po minucie smażenia rozgarniamy warzywa na boki a na środek woka wkładamy pastę laoganma. Krótko ją podsmażamy, aż będzie czuć jej aromat.
Łączymy składniki i dokładamy zielone liście kapusty bok choy. Wlewamy pozostałe składniki sosu, a po 30 sekundach smażenia wlewamy 200ml zimnej wody z rozpuszczoną w niej 1 łyżką skrobi z tapioki. Gdy sos się zagotuję i zgęstnieje, danie jest gotowe.
Wykładamy warzywa i sos na półmisek. Na wierzch układamy ciepłe jeszcze mięso i posypujemy prażonym białym sezamem. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego.
|