Składniki potrzebne do przygotowania tajskiego szpinaku wodnego z bakaliami:
-1 cebula pokrojona w plasterki,
-1 łyżka masła,
-60g orzechów nerkowca,
-40g rodzynek,
-1 łyżeczka płatków chilli,
-3 łyżki sosu rybnego,
-1/2 krążka cukru palmowego pokrojonego w plasterki,
-200g szpinaku wodnego.
W woku podgrzewamy 3 łyżki oleju. Podsmażamy cebulę do momentu aż się zeszkli. Dokładamy nerkowce i płatki chilli. Podsmażamy orzechy aż się podpieką.
Szpinak wodny myjemy i kroimy na 10 centymetrowe kawałki i wrzucamy do woka. Po 1 minucie wlewamy sos rybny, 80ml wody oraz dokładamy pozostałe składniki: rodzynki i cukier palmowy. Doprowadzamy sos do wrzenia, oczywiście cały czas mieszamy zawartość woka. Na koniec rozpuszczamy w potrawie masło i wykładamy danie na półmisek.
Doskonale smakuje jako przekąska lub w towarzystwie ryżu jaśminowego.
|