HOT POT SECHUAN
HOT POT SECHUAN
HOT POT SECHUAN
Chiński gorący kociołek ma ponad 1000- letnią tradycję. Pochodzi z Mongolii, skąd rozpowszechnił się na terenie Chin oraz w prawie całej Azji. W poszczególnych krajach przygotowywane są różne wersje tego dania. Przedstawiamy przepis na pikantną wersję tego dania -hot pot sichuan. Do jego przygotowania będziemy potrzebować:
1. Kociołek na węgiel drzewny http://delikatesyazjatyckie.pl/kociolek-24cm-p-829.html(można zastąpić go garnkiem umieszczonym na kuchence turystycznej w którym znajdować się będzie wrzący pikantny bulion)
2. Pastę którą łączymy z 1l wrzącej wody http://delikatesyazjatyckie.pl/chong-qing-pasta-200g-p-1370.html
3. Pokrojone na małe kawałki (na jeden kęs) warzywa takie jak:
    -młoda kapusta pak choy,
    -cebulka dymka pokrojona na 5cm kawałki,
    -grzyby (shitake, schimei, szmaciak gałęzisty)
    -kawałki młodej kukurydzy,
    -kiełki fasoli mung,
    -fasolka szparagowa,
    -kalarepa lub biała rzodkiew.
4. Mięso i owoce morza:
   -krewetki obrane lub całe,
   -kawałki kalmara,
   -kulki z wołowiny,
   -cienko pokrojone plasterki z wołowiny.
Dobrymi składnikami będę również: kawałki tofu, mięso z kurczaka lub baraniny oraz różne inne warzywal lub grzyby zależnie od gustu biesiadników. Podajemy także w osobnych miseczkach ryż lub makaron pszenny oraz zieloną kolendrę, miętę i tajską bazylię.
5. Łagodny sos sezamowy, w którym moczymy ugotowane kawałki mięsa lub warzyw. Wystarczy połączyć składniki sosu:
    -1 łyżka jasnego sosu sojowego,
    -5 łyżek pasty sezamowej tahini,
    -garść zielonej kolendry,
    -2 łyżki sosu chilli,
    -3 ząbki drobno posiekanego czosnku,
    -1 łyżka cukru trzcinowego,
    -2 łyżki szczypiorku,
    -1 cebulka dymka,
    -2 łyżki sosu choy shin
Do wnętrza kominka znajdującego się w środkowej części  kociołka wrzucamy wcześniej rozpalone brykiety węgla drzewnego. Wlewamy pikantny bulion, a gdy zacznie wrzeć możemy rozpocząć ucztowanie.
 
Krótko gotujemy poszczególne składniki. Wyciągamy z bulionu, zanużamy w sosie sezamowym i zjadamy z odrobiną ryżu lub makaronu.
Danie polecamy osobom, które lubią 3-4 godzinne ucztowanie w towarzystwie przyjaciół lub rodziny. Szczerze polecamy. 


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.

W dniach: 27.04.2024 - 08.05.2024
Delikatesy Azjatyckie będą zamknięte.

 

Zamówienia za pobraniem-Kurier DPD lub Inpost i zamówienia złożone i opłacone (przy wyborze paczkomatów
i Kuriera - przelew bankowy lub PRZELEWY 24) do 25.04.2024 zostaną wysłane do 26.04.2024.

Uwaga: zamówienie opłacone to takie, kiedy przelew został zaksięgowany na naszym koncie bankowym.
Pozostałe zamówienia zostaną wysłane po 08.05.2024