Chiński gorący kociołek ma ponad 1000- letnią tradycję. Pochodzi z Mongolii, skąd rozpowszechnił się na terenie Chin oraz w prawie całej Azji. W poszczególnych krajach przygotowywane są różne wersje tego dania. Przedstawiamy przepis na pikantną wersję tego dania -hot pot sichuan. Do jego przygotowania będziemy potrzebować:
3. Pokrojone na małe kawałki (na jeden kęs) warzywa takie jak:
-młoda kapusta pak choy,
-cebulka dymka pokrojona na 5cm kawałki,
-grzyby (shitake, schimei, szmaciak gałęzisty)
-kawałki młodej kukurydzy,
-kiełki fasoli mung,
-fasolka szparagowa,
-kalarepa lub biała rzodkiew.
4. Mięso i owoce morza:
-krewetki obrane lub całe,
-kawałki kalmara,
-kulki z wołowiny,
-cienko pokrojone plasterki z wołowiny.
Dobrymi składnikami będę również: kawałki tofu, mięso z kurczaka lub baraniny oraz różne inne warzywal lub grzyby zależnie od gustu biesiadników. Podajemy także w osobnych miseczkach ryż lub makaron pszenny oraz zieloną kolendrę, miętę i tajską bazylię.
5. Łagodny sos sezamowy, w którym moczymy ugotowane kawałki mięsa lub warzyw. Wystarczy połączyć składniki sosu:
-1 łyżka jasnego sosu sojowego,
-5 łyżek pasty sezamowej tahini,
-garść zielonej kolendry,
-2 łyżki sosu chilli,
-3 ząbki drobno posiekanego czosnku,
-1 łyżka cukru trzcinowego,
-2 łyżki szczypiorku,
-1 cebulka dymka,
-2 łyżki sosu choy shin
Do wnętrza kominka znajdującego się w środkowej części kociołka wrzucamy wcześniej rozpalone brykiety węgla drzewnego. Wlewamy pikantny bulion, a gdy zacznie wrzeć możemy rozpocząć ucztowanie.
Krótko gotujemy poszczególne składniki. Wyciągamy z bulionu, zanużamy w sosie sezamowym i zjadamy z odrobiną ryżu lub makaronu.
Danie polecamy osobom, które lubią 3-4 godzinne ucztowanie w towarzystwie przyjaciół lub rodziny. Szczerze polecamy.
|