SATAY
SATAY
SATAY
Doskonałe indonezyjsko-tajskie danie satay. Można przyrządzić je na patelni ale najlepiej smakuje z węglowego grilla. Danie doskonale smakuje z dodatkiem sosu orzechowego i warzywnej sałatki. Poniżej przepisy na poszczególne składniki dania. Zaczynamy od przygotowania mięsa i marynaty, która składa się z następujących składników:
-100ml mleka kokosowego,
-600g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę 2x2x2cm,
-150ml wody,
-2 łyżki cukru palmowego,
 -1,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry,
-0,5 łyżeczki mielonych nasion kminu rzymskiego,
-0,5 łyżeczki mielonego białego pieprzu,
-1 łyżka siekanej trawy cytrynowej,
-1 łyżka siekanego imbiru,
-1 łyżeczka kurkumy,
-0,5 łyżeczki soli,
-0,25 łyżeczki mielonego cynamonu,
-1 łyżeczka octu ryżowego.
Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Dokładamy mięso i odstawiamy na minimum 2 godziny.
Składniki sałatki:
-4 cebulki dymki pokrojone w grube kawałki,
-4 ogórki pokrojone w plasterki,
-1 kostka (ok. 50g) cukru palmowego,
-1 papryka chilli pokrojona w cienkie plasterki,
-0,5 łyżeczki soli,
-150ml octu ryżowego.
Ocet wlewamy do małego garnka i wstawiamy na źródło ciepła. Dokładamy sól i cukier jednocześnie mieszamy do momentu, aż składniki rozpuszczą się w occie. Warzywa przekładamy do miski i zalewamy ostudzoną zaprawą octową. Sałatka praktycznie jest gotowa, ale najlepiej smakuje po 1 godzinie.
Składniki sosu orzechowego:
-50g cukru palmowego,
-500ml mleka kokosowego,
-2 łyżki białego sezamu,
-2 łyżki pasty z tamaryndu,
-30g czerwonej pasty curry,
-100g świeżo prażonych, nie solonych orzeszków ziemnych,
-1 łyżka sosu rybnego.
Do garnka wlewamy 1 łyżkę oleju z orzeszków ziemnych. Podsmażamy pastę curry aby wydobyć jak najwięcej aromatu. Wlewamy mleko kokosowe i dokładamy rozdrobnione w blenderze ziarna sezamu i orzeszki ziemne oraz cukier, pastę z tamaryndu i sos rybny. Doprowadzamy składniki do wrzenia i na małym ogniu gotujemy do momentu, aż sos będzie lekko gęsty.
 
Gdy mamy przygotowaną sałatkę i sos, możemy przystąpić do przygotowania mięsa. Kawałki kurczaka nadziewamy na patyczki bambusowe i grillujemy na rozżarzonym węglu drzewnym.
Gdy mięso zacznie się rumienić,danie jest gotowe. Podajemy z sałatką, sosem orzechowym i ryżem jaśminowym.  
 


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.

W dniach: 27.04.2024 - 08.05.2024
Delikatesy Azjatyckie będą zamknięte.

 

Zamówienia za pobraniem-Kurier DPD lub Inpost i zamówienia złożone i opłacone (przy wyborze paczkomatów
i Kuriera - przelew bankowy lub PRZELEWY 24) do 25.04.2024 zostaną wysłane do 26.04.2024.

Uwaga: zamówienie opłacone to takie, kiedy przelew został zaksięgowany na naszym koncie bankowym.
Pozostałe zamówienia zostaną wysłane po 08.05.2024