WIGILIJNA FASZEROWANA RYBA
WIGILIJNA FASZEROWANA RYBA
WIGILIJNA FASZEROWANA RYBA
Kilogramową rybę (szczupak, sandacz, lin, dorsz lub pochodzącą z naszej oferty hiszpańską troć jeziorową) dokładnie skrobiemy z łusek. Przecinamy brzuch ryby od głowy do ogona. Rybę patroszymy, myjemy pod bieżącą wodą i wycieramy. Tuż za głową od strony brzucha przecinamy kręgosłup. Lewą ręką odginamy głowę ryby do tyłu, a prawą odrywamy mięso i kręgosłup od skóry.
Resztę mięsa, które zostało na skórze zeskrobujemy delikatnie nożem. Oddzielone nawet najmniejsze kawałki mięsa  przekładamy do miseczki. Teraz musimy przygotować resztę składników farszu, a będą to:
-40g pszennej bułki namoczonej w mleku,
-1 jajko,
-100g drobno pokrojonej cebuli.
-1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu,
-1/2 łyżeczki białego pieprzu,
-1 łyżeczka soli.
Cebulę smażymy na maśle klarowanym ghee do momentu, aż się zeszkli. Gdy ostygnie mielimy ją dwa razy na drobnym sicie razem z mięsem i odciśniętą z mleka bułką pszenną. Do masy dodajemy jajko, pieprz i sól. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, aż powstanie gładka masa. Teraz musimy zabawić się w krawca i zaszyć skórę zaczynając od ogona do 1/2 długości ryby. W powstały ,,worek” nakładamy farsz. Czynność tę powtarzamy do momentu aż napełnimy rybę do końca.
Rybę układamy na papierze do pieczenia. Smarujemy ją i papier olejem. Dolewamy 250ml wody i pieczemy nasze danie w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 40 minut, od czasu do czasu polewając rybę wodą z pieczenia. Gdy ryba się piecze, możemy przygotować smaczny dodatek do ryby. Ugotowane na twardo 2 jajka drobno siekamy. Dodajemy do nich ok. 100 gram tartego chrzanu, odrobinę soli, 1 łyżkę siekanej natki pietruszki i 1 łyżkę majonezu. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i podajemy obok upieczonej ryby. Danie doskonale smakuje podane na gorąco oraz na zimno.


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.