Przepisy
STICKY RICE & MANGO  


STICKY RICE & MANGO
STICKY RICE & MANGO
STICKY RICE & MANGO
Składniki:
-250g ryżu kleistego,
-mango świeże, z puszki lub mrożone,
-400ml kremu kokosowego,
-3/4 łyżeczki soli,
-80g białego cukru,
-1 łyżeczka skrobi z tapioki lub kukurydzianej,
-opcjonalnie kilka kropel ekstraktu z wanilii.
Ryż kilkukrotnie płuczemy do momentu, aż woda będzie klarowna. Przekładamy ryż do miski i wlewamy 2 szklanki wody. Po 4 godzinach ryż odcedzamy i przekładamy do parowaru, wyłożonego materiałem z bawełny. Okrywamy go i gotujemy na parze przez 20 minut.
Krem kokosowy dzielimy na dwie równe części. Jedną wlewamy do małego garnka wraz  z cukrem (60g) i solą (1/2 łyżeczki). Lekko podgrzewamy i mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści. Drugą część kremu, oraz resztę cukru i soli podgrzewamy ciągle mieszając. Gdy pojawią się bąbelki, zagęszczamy sos 1 łyżeczką skrobi z tapioki. Możemy także dodać kilka kropel ekstraktu z wanilii. Ugotowany ryż wykładamy do miski i wlewamy wcześniej przygotowany słodki krem kokosowy. Mieszamy te dwa składniki, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie krem zostanie wchłonięty i ryż będzie gotowy do podania.
Wykładamy go na talerzyki a obok układamy pokrojone w plasterki mango. Polewamy gęstym sosem kokosowym i podajemy. Smacznego.


Statystyka:
Przeglądano: 501
Wolności 60
58-500 Jelenia Góra
+48 509 776 470
sklep@delikatesyazjatyckie.pl

Sklep


Zakupy


Inne


Delikatesy Azjatyckie © Wszystkie Prawa Zastrzeżone
Projekt & realizacja
Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.