Pikantne krewetki po tajsku.
Składniki:
-100ml wody,
-1/2 marchewki pokrojonej na cienkie paski,
-1 garść listków tajskiej bazylii,
-1/2 czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paski,
-40g groszku cukrowego,
-400g obranych ogonków krewetek,
-2 cebulki dymki pokrojone w 4cm paski,
-1 łyżeczka płatków chilli,
-2 łyżki posiekanego czosnku,
-2 łyżki jasnego sosu sojowego,
-3 łyżki sosu ostrygowego,
-1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu,
-1 łyżka cukru palmowego.
Rozgrzewamy w woku 3 łyżki oleju z orzeszków arachidowych. Dodajemy czosnek, chilli i podsmażamy do momentu, kiedy czosnek lekko się zrumieni. Dokładamy krewetki i smażymy, aż zaczną zmieniać kolor na różowy, ale nadal będą przezroczyste w środku.
Dorzucamy dymkę i paprykę, a po 1 minucie marchew i groszek cukrowy. Pamiętajmy, aby cały czas mieszać składniki. Do woka wlewamy sosy i wodę oraz cukier palmowy. Gdy płyn zacznie wrzeć gotujemy potrawę przez 30 sekund. Na koniec, dosłownie na chwilę, dodajemy liście tajskiej bazylii.
Danie podajemy z ryżem.
|