MOO GROB
MOO GROB
MOO GROB
Moo Grob to tajskie danie, którego głównym składnikiem jest smaczny boczek z chrupiącą brązową skórką. Do przygotowania dania musimy zgromadzić następujące składniki:
-1 kg surowego boczku ze skórą ( bez kości),
-1,5 łyżeczki soli,
-3 łyżki octu ryżowego,
-5 łyżek jasnego sosu sojowego.
Boczek gotujemy przez 25 minut w 3 litrach wody, z dodatkiem 1 łyżki soli i 5 łyżek jasnego sosu sojowego. Wyciągamy mięso z wody aby wystygło. Za pomocą widelca gęsto nakłuwamy skórkę. Następnie wcieramy w nią ocet i sól.
Boczek na 2 godziny umieszczamy w przewiewny miejscu. W tym czasie możemy przygotować sos, który składa się z:
-1 łyżki octu ryżowego,
-8 łyżek słodkiego sosu sojowego,
-3 łyżki sosu rybnego,
-2 łyżki sosu chilli Sriracha,
-drobno pokrojonej dymki.
Wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki i odstawić sos na godzinę, aby składniki się połączyły.
Po 2 godzinach boczek głęboko nacinamy (nie przeciąć mięsa do końca) tak, aby powstały pasy o szerokości 3-4 cm.  Mięso smażymy w głębokim oleju,  aż skórka będzie brązowa i twarda.
Odsączamy z nadmiaru oleju i zostawiamy aby ostygło. Odcinamy nacięte pasy boczku i kroimy  na małe kawałki. Podajemy z warzywami, sosem i ryżem jaśminowym.


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.