PIEROŻKI WONTON W PIKANTNYM SOSIE
PIEROŻKI WONTON W PIKANTNYM SOSIE
PIEROŻKI WONTON W PIKANTNYM SOSIE
Sos chilli z pierożkami wonton to charakterystyczne danie kuchni syczuańskiej. Jeżeli będziecie w oryginalnej restauracji syczuańskiej to na 100% znajdziecie to danie w karcie. Tymczasem przepis na to danie znajdziecie poniżej:
Składniki sosu:
-1 łyżka drobno siekanego czosnku,
-10 łyżek jasnego sosu sojowego,
-1 łyżka oleju sezamowego,
-2 łyżki grubo mielonego chilli,
-1 łyżka cukru trzcinowego,
-2 łyżki ciemnego octu.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Jeżeli sos jest dla kogoś za słony lub za ostry, można dolać 5 łyżek przegotowanej wody.
Farsz do pierożków:
 -1 łyżka skrobi z tapioki,
-300g mielonej łopatki wieprzowej,
-1 drobno starta marchewka,
-1 jajko,
-1 łyżeczka oleju sezamowego,
-1 łyżeczka soli,
-1 łyżeczka mielonego białego pieprzu,
-1 łyżeczka cukru palmowego,
-2 łyżki jasnego sosu sojowego,
-4 drobno pokrojone cebulki dymki.
Farsz wyrabiamy ręcznie aż składniki połączą się ze sobą. Nadziewamy nim wcześniej rozmrożone gotowe ciasto o wontonów (dostępne w naszych delikatesach). Arkusz ciasta układamy pod kątem. Zwilżamy wodą dolny, prawy i lewy bok ciasta. Na środku arkusza nakładamy 1 łyżeczkę farszu. Dolny róg zawijamy do góry i sklejamy. Dwa boczne rogi powstałego trójkąta zwilżamy wodą, odwracamy je do siebie jednocześnie podciągając do góry i sklejamy.
Pierożki gotujemy przez ok. 3 minuty w lekko osolonej, wrzącej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju . Wyciągamy pierożki cedzakiem i wykładamy do miseczek. Polewamy każde zawiniątko przynajmniej jedną łyżką sosu. Dobrym dodatkiem będzie drobno pokrojony szczypiorek. Smacznego


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.