ZIELONE CURRY Z KREWETKAMI
ZIELONE CURRY Z KREWETKAMI
ZIELONE CURRY Z KREWETKAMI
Tajskie zielone curry to szybki i zdrowy posiłek, który możemy przyrządzić w ciągu 20 minut. Do przygotowania dania użyliśmy krewetek, ale doskonale sprawdzi się mięso z kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny. Składniki potrzebne do przygotowania 2-3 porcji:
-400ml mleka kokosowego,
-250g obranych ogonków z krewetek,
-1/2 łyżeczka bulionu drobiowego,
-2 łyżki sosu rybnego,
-kilka liści limonki kafir,
-2 łyżki soku z limonki,
-1 łyżka drobno siekanego czosnku,
-25g cukru palmowego,
-garść grubo pokrojonej kolendry,
-50g zielonej pasty curry,
-5 dymek pokrojonych w 2cm kawałki,
-50g groszku cukrowego.
W woku na 3 łyżkach oleju podsmażamy czosnek i liście limonki. Po 1 minucie dokładamy pastę curry, którą krótko podsmażamy, aby wydobyć z niej wszystkie aromaty i smaki.
Następnym składnikiem będzie cebulka dymka i mleko kokosowe. Gdy wszystko zacznie się gotować dokładamy krewetki, groszek cukrowy, cukier, bulion i sos rybny.
Po 3 minutach gotowania dodajemy część kolendry oraz sok z limonki. Curry przekładamy do miseczek w towarzystwie ryżu jaśminowego i świeżej zielonej kolendry.


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.